Beskrivelse
RÅVARE INDHOLD
HVEDEKLID
Hvedeklid indeholder stor del skal og fragment af hvede, som bliver tilovers efter, at den stivelses rige kerne er fjernet. Det består af mindre stivelse og mere fibre end hel hvede. Hvedeklid har gode ernæringsmæssige egenskaber og er rigt på B-vitaminer. Har et højt fosfor indhold, som dog er svært fordøjeligt.
BYG (FLAGER)
Byg har et noget højere energiindhold end havre. Energien skyldes et højere stivelses indhold. Byggens energi er sværere optagelig i hestens tyndtarm end havrens (ligesom majs). Byg har et lavere fiber indhold og et dårligere protein indhold end havre.
HØRFRØ
Hørfrø er et fedtrigt frø rigt på omega 3. Hver hørkapsel indeholder ti flade, klart brune og stærkt glinsende frø. Inden for skallen er der et cellelag med et højt indhold af planteslim, der har gode ernæringsmæssige egenskaber; slimen beskytter tarmslimhinden og fremmer tarmbevægelserne. Hør indeholder ingen stivelse. Hørfrø har et højt indhold af protein, men et lavt indhold af essentielle aminosyrer, fx er indholdet af lysin lavt. OBS! Hele hørfrø skal opvarmes inden brug.
ÆBLEMASSE
Presset æblepulp er det der bliver tilbage, når man har presset æbler til fremstilling af fx æblemost. Den pressede æblepulp er meget velsmagende. Næringsmæssigt bidrager presset æblepulp primært med letopløselige kulhydrater og plantefibre.
MAJS (FLAGER)
Majs (flager) har lignende egenskaber som byg, men lidt mere energi og mindre protein.
HVEDE (POPPET)
Hvede (poppet) er energirigt og indeholder relativt meget stivelse. Ved at poppe hveden bliver stivelsen lettere for hesten at optage og fordøjeligheden øges.
MELASSE
Roemelasse er et energirigt biprodukt fra sukkerindustrien. Er meget velsmagende og binder foderpillerne naturligt sammen.
BRYGGERI GÆR
Gær tilfører først og fremmest protein af god kvalitet samt B-vitaminer (primært B12), men også fosfor og flere sporstoffer.
GULEROD
Gulerødder er en velsmagende råvare som indeholder meget karotin.
HØRFRØOLIE
Hørfrøolie er meget energirig og benyttes til at tilføre fedt og energi til fodret. Det er fedtrige frø, der er rige på omega 3.
NATRIUMKLORID
Natriumklorid, dvs. kogsalt bruges for at tilsætte salt til foderet.
Analysegaranti/kg
Tørstof | 88% |
Energi (ME) (Energi (FE))* | 11 MJ (*0,85 FE) |
Energi (DE) | 12,4 MJ |
Råprotein | 13% |
Fordøjelig råprotein | 100 g |
Fordøjelig råprotein/energi (ME) | 9 g/MJ |
Lysine | 5 g |
Plantefibre | 8% |
Råolie og råfedt | 7% |
Stivelse | 23% |
Sukker | 6% |
Råaske | 6% |
Calcium | 0,7% |
Fosfor | 0,8% |
Magnesium | 0,4% |
Natrium | 0,4% |
Kalium | 0,9% |
Tilsætningsstoffer/KG
Vitamin A | 10 000 IE |
Vitamin D3 | 1 000 IE |
Vitamin E | 400 mg |
Vitamin C | 50 mg |
Vitamin K3 | 0,1 mg |
Vitamin B1 | 10 mg |
Vitamin B2 | 10 mg |
Vitamin B6 | 2 mg |
Vitamin B12 | 0,1 mg |
Calsiumpantotenat | 5 mg |
Niacin | 10 mg |
Folinsyre | 2 mg |
Biotin | 0,1 mg |
Jern (sulfat) | 63 mg |
Jod (kalciumjodat) | 0,12 mg |
Kobolt (karbonat) | 0,3 mg |
Kobber (kelat med aminosyrer) | 20 mg |
Kobber (sulfat) | 15 mg |
Mangan (oxid) | 50 mg |
Zink (oxid) | 60 mg |
Selen (selengær) | 0,2 mg |
Selen (natriumselenit) | 0,2 mg |
Bryggerigær | Ja |